online dierenwinkel
hondeneten online dierenwinkel

Hoe kies je het beste hondeneten?

Hondeneten, wat mogen honden wel en niet eten

Hondeneten bestaat in alle maten, smaken en kleuren. Hoe kies je daaruit de beste voeding voor je hond? Dat hangt natuurlijk af van het gedrag en de leeftijd van je huisdier. Toch bestaan er ook algemene do’s en don’ts. Dierenarts Tom De Remiens deelt zijn expertise over hondeneten.

Wat mogen honden eten?

Dierenarts Tom De Remiens, verbonden aan de dierenartsenpraktijk De Brem in Lille is al 14 jaar gespecialiseerd in het verzorgen van honden, katten, reptielen en knaagdieren. Vandaag deelt hij zijn expertise over voeding voor je hond.

De juiste hondenbrokken

Hondenbrokken kiezen voor je viervoeter: dat is pas een uitdaging! Hoe maak je een keuze tussen al die producten op de markt? “Het is geen exacte wetenschap. Alles hangt eigenlijk af van je hond”, vertelt Tom uit ervaring. “Neen, het hondenras op de verpakking is geen maatstaf, wel zijn levensstijl.”

Salonhonden en sportieve honden

Salonhonden geef je beter geen te vette voeding, honden die veel sporten hebben dan weer baat aan voeding met meer eiwitten. “De puppy-junior-senior-verdeling is dan wel weer van belang. Daar zie je vaak een duidelijk verschil in eiwitten en vet.”

Wat een grotere rol speelt is de consistentie en de hardheid van de hondenbrokken. “Veel honden schrokken hun eten naar binnen”, legt Tom uit. “Maar het is net heel belangrijk dat ze moeite doen om op de korrels te bijten, want dat heeft een tandenpoetsend effect.” Honden die voornamelijk droge voeding krijgen, hebben daarom gemiddeld gezien minder last van tandplak. 

Extra tip van de dierenarts: “Neem gerust de tijd om etiketten te analyseren en te vergelijken zoals je dat voor je eigen boodschappen doet.”

Verse voeding

Sommige baasjes zweren bij verse voeding: voorverpakte hondenworsten die 100% bestaan uit vlees. Dat maakt ze ook zo populair bij honden.

Waar op letten?

“Verse voeding kan”, zegt Tom. “Maar kijk op de verpakking wel altijd goed na of de worsten hitte-behandeld zijn, want ook honden kunnen een salmonellavergiftiging oplopen.” Blijf bovendien ook aandachtig voor de gezondheid van de tanden. Je leert je pup best al van kleins af aan hoe het voelt als hun tanden gepoetst worden.

Wat met etensresten?

Na het avondeten de rest van je maaltijd nog delen met je hond, do of don’t? “Op zich kan het wel in kleine mate”, vindt Tom. “Behoud daarbij vooral je gezond verstand. Wat niet goed is voor mensen, is ook niet goed voor honden.

Wat te vermijden?

Vermijd dus te vette een suikerrijke voeding.” Belangrijke no go’s zijn hier vooral: (gedroogde) druiven, cacao, avocado, ajuin en look. Vooral die laatste twee kunnen volgens expert Tom voor bloedafwijkingen zorgen. “Groenten en fruit zijn in principe geen probleem.”

Snoepjes en hondensticks

Word jouw hond ook zo gelukkig van een lekker hondenkoekje of tandensticks? Ook hier ziet Tom geen bezwaar, maar blijft hij consistent. “Heeft je hond overgewicht? Beloon hem dan met magere snoepjes of gebruik hondenbrokken als snoepje.” Tandenpoetsen blijft de eerste oplossing bij tandplak, maar tandensticks hebben wel een aanvullend effect om dat probleem tegen te gaan.

Lees meer:

Op zoek naar gezond hondeneten? Je bent op de website van DierenDeals op het juiste adres! Laat je dus gerust inspireren op onze webshop of onze Instagram & Facebook pagina.

hondeneten

Deze vind je wellicht interessant

Filter producten

Merken

Merk mobile

Prijs

Prijs zoekresultaten

,-,-